Podstrony
menu      sound of solitude
menu      Bazocyty normy DLA dzieci
menu      Bazocyty jakie są normy
menu      Bazocyty podnieść
menu      BAS bazocyty 0
menu      bazocyty -ich liczba
menu      BASO podwyższone
menu      opisy gg na urodzenie dziecka
  • heroes;of;might;and;magic;v;release
  • Szpital;Sw Zofii;Warszawa
  • pl nowe 2
  • zakonczenie roku szkolnego klas 6 scenariusz
  • shimano twin power
  • sound of solitude

    Temat: Bóle brzucha, głowy, wysuszenie, zaparcia, nalot na języku
    Wyniki będą w poniedziałek, więc dam znać.

    Glukoza mieści się w granicach. Pomimo, że czasami jej poziom waha się pomiędzy progami, to krzywa wyszła dobra.
    Natomiast paznokcie mam nieznacznie odbarwione, lecz odwrotnie niż typu Terry's nails. Bardziej to wynika z niedoboru składników lub ich przyswajania (pomimo zróżnicowanej diety i multiwitamin).


    Wyczytałem, że przy obniżonym OB (mam 1 norma 3-8) oraz podwyższonych bazocytach (zasadochłonnych, mam 1 norma 0-0,5) może istnieć alergia. Być może dlatego mam przekrwione oczy.

    Obłożony język jest raczej od problemów z układem pokarmowym, choć nie mogę ustalić przyczyny.
    Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4032



    Temat: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz XVI:)
    Dot.: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz
      mam już wyniki badań, Gwizdaku...pomożesz?

    lekko podwyższony poziom TSH norma to 0.27-4,2 a ja mam 4,29, podwyższony poziom
    Bazocytów,
    Neurocytów,
    P-LCR (??),
    i lekko obniżony poziom PDW...
    Podobno lekarz dzwoni jak coś złego jest w wynikach...wizytę mam na wtorek ale wolę wcześniej się wstępnie "zdiagnozować" ;)
    Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=420696


    Temat: Tarczyca- forum Konrado poleca, bo...
    jest tu świetny diagnosta ponoć

    Mam nadzieję, ze doradzicie, tzn powiecie co sądzicie o tych wynikach ;)

    Przekopiuję dokładnie to samo, co na innym forum napisałam ;)

    Hashimoto mam stwierdzone od listopada 2009 roku, anemię również. Robię badania regularnie zawsze na morfologię, prolaktynę, żelazo i ferrytynę, oraz tsh, ft3 i ft4.
    Podam całe wyniki razem z wynikami poprzednimi,żeby pokazać różnicę, na zasadzie stary wynik/nowy wynik (normy)

    Profil:Morfologia
    Hemoglobina 13,8/13,8 (12-16)
    Krwinki czerwona 4,9/4.9 (4.2-5.2)
    Hematokryt 42/41 (37%-47%)
    MCV 88-84 (80-94)
    MCH 29/29 (27-31)
    MCHC 33/34 (33-38)
    RDW 12,4/12.3 (<14.5)
    Płytki krwi 158/173 (130-400)
    MPV 13,3/12,5 (8-11)
    Krwinki białe 8,4/11,52 (4,5-11)
    Liczba neutrocytów 4,13/6.12 1.9-8)
    % neutrocytów 49,4/53.1 (40-74)
    Liczba limfocytów 3.48/4.3 (0.9 -5)
    % limfocytów 41,7/37.3 (19-48)
    Liczba monocytów 0.44/0.74 (0,2-0.8)
    % monocytów 5.3-6.4 (2-8)
    Liczba eozynocytów 0.28/0.34 (0.1-0.5)
    % eozynocytów 3.4/3 (1-5)
    Liczba bazocytów 0.02/0.02 (0.0-0.1)

    Profil:Niedokrwistość
    Żelazo 61/36 (25-156)
    Ferrytyna 64/74 (21,8-274.7)

    Profil: Hormony tarczycy
    TSH 2,479/1.782 (0.34-4.94)
    FT4 16,94/ 18.39 (9.01-19.05)- 93,43%
    FT3 4.88/4.82 (2.63-5.7)- 71,34%

    Profil: Hormony płciowe
    Prolaktyna 403/467 (108.8- 557.1)

    Usg tarczycy
    Tarczyca położona typowo o wymiarach:
    płat prawy V 2,0 ml
    plat ledy V 5,2 ml
    Zarysy lekko zatarte. Echogeniczność gruboziarnista, nie ma zmian do BACC- echogeniczność wysoka. W płacie prawym nie ma zmian ogniskowych. W płacie lewym zmiana ogniskowa hypoechogenna 3,8 x 3,0 mm przytchawiczno. Przeływy w normie. Tchawica symetryczna. Obraz sugeruje przewlekłe zapalenie tarczycy.

    Obecnie biorę Eltroxin 50, dziś powiedziała, że mi nie zwiększy, bo wg niech wyniki tarczycy są świetne i nie chce, żebym w nadczynność popadła. Biorę selen 2x100, do tego zapisała mi Dostinex 1x1/4 tabletki 1x na 7 dni, Sorbifer durules 1x1 tbl z głównym posiłkiem.

    Co do hormonów tarczycy, to chyba ma rację i jest z nimi ok. Ale samopoczucie mam fatalne- takie wahania nastrojów jakbym miała ostre pms, albo nie wiem była w ciąży, etc. Wczoraj np. przez pare godzin się snułam i płakałam, a później nagle mi przeszło i nawet nie wiedziałam z jakiego powodu ten płacz był. W nocy spać nie mogę, za to w dzień mogłabym leżeć w łóżku przez 3/4 dnia. Do tego wypadają mi znowu włosy w dużych ilościach, mam przesuszoną skórę (wcześniej, po rozpoczęciu leczenia ten problem ustał. Co gorsza mam problem pt tworzenie się pęcherzyków powietrza pod paznokciami i zwyczajnie płytka paznokcia odkleja mi się od skóry.. nie wiem co z tym zrobić. Nie jest to na pewno grzybica. Gdzieś wyczytałam, że może to być związane z anemią. Do tego martwią mnie te "podwyższone" normy w morfologii i to co normy przekracza. Wcześniej moja morfologia była idealna, a odkąd mam problemy z tarczycą, to mam stale przekroczone w jakiś sposób np. te białe krwinki.

    pzdr
    Ladia ;)
    Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3862


    Temat: Morfologia krwi obwodowej
    Morfologia krwi obwodowej:

    WBC - krwinki białe,leukocyty - norma:4,8-10,8 x 109/l (K,M)
    RBC - krwinki czerwone,erytrocyty - norma:4,2-5,4 x 1012/l (K),4,7-6,1 x 109/l (M)
    HGB - hemoglobina - norma:12-16 g/dl (K),14-18 g/dl (M)
    HCT - hematokryt - norma:37-47% (K),40-54% (M)
    MCV - średnia objętość krwinki czerwonej - norma:80-96 fl (K,M)
    MCH - średnia masa hemoglobiny w krwince - norma:27-31 pg (K,M)
    MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince - norma:32 - 34 mmol/l (K,M)
    PLT - płytki krwi,trombocyty - norma:150-450 tys./ul
    OB - opadanie krwinek w surowicy,opad krwinek - norma:do 12 mm/h (K),do 8 mm/h (M)
    CRP - białko C-reaktywne - norma:do 5 (K,M)

    Rozmaz krwi obwodowej:

    granulocyty obojętnochłonne
    postacie młode("młode"): 0 - 1 % (0 - 0.1 G/l)
    postacie pałeczkowate ("pałki"): 3 - 6 % (0.18 - 0.48 G/l)
    postacie podzielone ("podz"): 55 - 65 % (3.4 - 5.2 G/l)

    granulocyty kwasochłonne (eos)
    2 - 4,5 % (0.12 - 0.32 G/l)

    granulocyty zasadochłonne (baso)
    0 - 0.5 % (0.02 - 0.04 G/l)

    limfocyty (limph)
    20 - 45 % (1.2 - 2.7 G/l)

    monocyty (mono)
    4 - 8 % (0.24 - 0.28 G/l)


    Wartości sa orientacyjne,w poszczególnych laboratoriach mogą się miedzy soba roznic.

    Objaśnienie poszczególnych nazw:

    •Krwinki białe (WBC) - wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą, a spadek leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory).
    •Krwinki czerwone (RBC) - wzrost ich liczby - erytrocytoza, natomiast spadek - erytropenia. Erytrocytoza (czyli czerwienica) jest rzadko spotykaną chorobą i może być spowodowana nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych. Jej przyczyną bywa również niedotlenienie lub zwiększona produkcja hormonu pobudzającego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Częściej mamy jednak do czynienia z niedokrwistością. Może być ona wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna). Do niedokrwistości dochodzi też w przypadku oddziaływania różnorodnych czynników powodujących rozpad erytrocytów (mówimy wtedy o niedokrwistości hemolitycznej). Przyczyną niedokrwistości jest także niedobór żelaza lub inne przyczyny wtórne (ciąża, choroby nerek, nowotwory, choroby przewlekłe).
    •Odczyn Biernackiego (OB) - jest to badanie nieprecyzyjne i nieswoiste (nie jest typowe dla jakiegoś określonego schorzenia). Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nieinfekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby autoimmunologiczne i inne.
    •Hemoglobina (HGB) - obniżenie poziomu hemoglobiny jest na ogół spowodowane niedokrwistością.
    •Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV) - wartość poniżej 80 fl świadczy o niedokrwistości mikrocytowej (przebiegającej ze zmniejszeniem rozmiaru krwinki czerwonej). Jest ona charakterystyczna dla stanu niedoboru żelaza. Natomiast wynik powyżej 110 fl może być najczęściej sygnałem niedokrwistości megaloblastycznej, związanej z niedoborem witaminy B12 lub/i kwasu foliowego. Nieznaczne podwyższenie MCV bywa spowodowane wzrostem ilości retikulocytów (młodych postaci erytrocytów, które mają większą objętość), co nie zawsze jest patologią.
    •Rozkład objętości krwinek czerwonych (RDW) - jego wartość wzrasta w niedokrwistości z niedoboru żelaza. Wzrost RDW można też zaobserwować po utracie krwi lub po leczeniu witaminą B12 lub/i kwasem foliowym.
    •Płytki krwi (PLT) - z nadpłytkowością (trombocytozą) mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony, w ciąży, w przebiegu niektórych nowotworów. Zdarza się też tzw. nadpłytkowość samoistna. Częściej spotyka się małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami.
    Bazocyty (BASO) - ich liczba zwiększa się w stanach alergicznych, przy przewlekłej białaczce szpikowej, w przewlekłych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wrzodziejących zapaleniach jelit, niedoczynności tarczycy, chorobie Hodgkina. Wynik poniżej normy może się pojawić w ostrych infekcjach, ostrej gorączce reumatycznej, nadczynności tarczycy, ostrym zapaleniu płuc, stresie.
    •Eozynocyty (EOS) - zwiększenie ich wartości wywołują choroby alergiczne, zakaźne, hematologiczne, pasożytnicze, astma oskrzelowa, a także katar sienny, łuszczyca, jak też zażywanie leków (np. penicyliny). Przyczyną spadku ich liczby mogą być zakażenia, dur brzuszny, czerwonka, posocznica, urazy, oparzenia, wysiłek fizyczny oraz działanie hormonów nadnerczowych.
    •Monocyty (MONO) - wzrost ich liczby może być spowodowany: gruźlicą, kiłą, brucelozą, zapaleniem wsierdzia, durem, mononukleozą zakaźną, zakażeniami pierwotniakowymi, urazami chirurgicznymi, kolagenozami, chorobą Crohna, nowotworami. Przyczyną mniejszej liczby monocytów są np. infekcje, a także stosowanie glikosterydów.
    •Neutrocyty (NEUT) - ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w tosycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami.
    •Limfocyty (LYMPH) - ich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki, przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła, różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.
    Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3175


    Design by flankerds.com